Superscrierea anului: „În slujba Moscovei. Investigație sub acoperire"

Imagini

  • Superscrierea anului: „În slujba Moscovei. Investigație sub acoperire"
  • Superscrierea anului: „În slujba Moscovei. Investigație sub acoperire"
  • Superscrierea anului: „În slujba Moscovei. Investigație sub acoperire"
  • Superscrierea anului: „În slujba Moscovei. Investigație sub acoperire"
  • Superscrierea anului: „În slujba Moscovei. Investigație sub acoperire"
  • Superscrierea anului: „În slujba Moscovei. Investigație sub acoperire"

Informații

Data: 27 Mai - 15 Iunie 2025
Locul: România

Descriere

Premiile Superscrieri 2025 - Superscrierea anului: „În slujba Moscovei. Investigație sub acoperire" realizată de Măriuța Nistor și Natalia Zaharescu, jurnaliste la Ziarul de Gardă din Republica Moldova.

 

  • Nouă categorii de concurs, premii onorifice, speciale și burse

  • Vlad Stoicescu, președintele juriului Superscrieri: Mi-ar plăcea să avem un spațiu fizic pentru jurnaliștii independenți, un spațiu precum Publix Berlin

  • Măriuța Nistor, căștigătoare Superscrierea anului: O investigație, oricât de bună ar fi, dacă nu este discutată și dacă nu există presiune socială, rămâne fără impact

  • Emilia Șercan, jurnalistă PressOne: Mulțumesc colegilor din redacțiile de știri care ne-au informat în această perioadă

 

Materialul „În slujba Moscovei. Investigație sub acoperire" realizat de Măriuța Nistor și Natalia Zaharescu, jurnaliste la Ziarul de Gardă din Republica Moldova a câștigat premiul Superscrierea anului, în cadrul celei de-a XIV-a ediții a Galei Premiilor Superscrieri, eveniment care aduce în prim-plan unele dintre cele mai bune materiale jurnalistice. De asemenea, a obținut primul loc la categoria Investigație, iar jurnalista Măriuța Nistor a câștigat BursaSuperscrieri Ion Rațiu pentru jurnalism de investigație.

Suntem recunoscătoare că vă uitați și peste Prut și tot mai multă lume încearcă să înțeleagă ce se întâmplă acolo. Suntem aici pentru a ne reprezenta și colegii de la Ziarul de Gardă, cel mai mare ziar de investigații din Republica Moldova, care se încăpățânează să rămână pe print și care în urmă cu câțiva ani a depășit ziarul de limbă rusă care era și cel mai influent. Acum suntem noi cei mai influenți, a afirmat Natalia Zaharescu, jurnalistă Ziarul de Gardă.

 

Mă bucur că am reușit să facem o investigație care dincolo de premii a făcut schimbări în țara noastră, i-a mobilizat pe cei care nu erau hotărâți să iasă la vot și astfel nu am căzut în ghearele Rusiei. Aș vrea să vă mulțumesc vouă, presei de peste Prut, și presei din Republica Moldova care ne-a distribuit investigația, care a vorbit despre materialul nostru, pentru că știm cu toții că o investigație, oricât de bună ar fi, dacă nu este discutată, dacă nu există presiune socială, ea poate rămâne doar o investigație bună, dar fără impact. Vă mulțumesc pentru că ne-ați sprijinit și distribuit investigația, a spus Măriuța Nistor, jurnalistă Ziarul de Gardă.

 

Superscrierea cititorilor - categoria în care premiul a fost acordat în urma votului publicului - a fost decernată proiectului Politica la minut, realizat de Răzvan Petri și Vlad Adamescu.

Premiul juriului a fost câștigat de investigația Maestrul manipulării: «Dezbracă-te să-mi arăți că ai încredere în tine»” publicată de Snoop și realizată de Ioana Moldoveanu (reporter), Iulia Roșu (editor), Roma Gavrilă (ilustrații), Ligia Popescu, Andrei Oană, Ștefan Teodorescu (video).

La această ediție au fost nominalizate 52 de materiale.

Toate distincțiile au fost decise de un juriu format din 29 de specialiști din media. În afara celor nouă categorii de concurs, juriul a mai oferit șapte premii onorifice, patru burse și două premii speciale tematice.

Vlad Stoicescu, președintele juriului Superscrieri: Mi-ar plăcea să avem un spațiu fizic pentru jurnaliștii independenți, un spațiu precum Publix Berlin

Cred că organizațiile și companiile private ar trebui să fie interesate de bunul mers al jurnalismului independent pentru că el înseamnă, în definitiv, bunul mers al unei societăți libere. Și pentru că lucrurile stau așa, vreau să vă vorbesc despre o utopie, chiar acum când suntem la capătul unei perioade în care ni s-au prezentat multe distopii. Utopia pe care v-o propun este construirea unui spațiu fizic pentru jurnalismul independent din România. PUBLIX poate fi un model în acest sens. E o clădire de șase etaje deschisă în toamna anului trecut în Berlin, care aduce laolaltă peste 30 de organizații non-profit care lucrează în interes public. Aș vedea așa ceva și la București: un hub, un spațiu de dezvoltare, dar mai ales un loc în care să existăm, să ne întâlnim, să ne dăm curaj unii altora, să ne simțim mai puțin singuri. Cred că este nevoie și de ziduri care să găzduiască și să protejeze jurnalismul independent din țara asta. Vorbesc de un proiect la scară mare, mult mai mare decât tot ceea ce s-a făcut sau donat vreodată pentru jurnalismul independent în România. PUBLIX Berlin a costat 25 de milioane de euro!

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:
Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.ro. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?