Expoziția "Patrimoniul textil"

Imagini

Informații

Descriere

Expoziția ”Patrimoniul textil” își propune să înfățișeze puterea de expresie a țesăturilor. Expoziția prezintă evoluția unei societăți, mutațiile care au intervenit la nivelul materiilor prime, al tehnicilor și al coloranților. El relevă, de asemenea, modul de trai, îmbrăcămintea, tradițiile, dar și noile curente ale modei.
În mediul transilvănean s-a dezvoltat, de-a lungul secolelor, o puternică industrie casnică textilă, care s-a folosit de procedee vechi și instrumentar tehnic simplu. Existența breslelor textile a favorizat diversificarea producției meșteșugărești. Productivitatea atelierelor a crescut odată cu apariția mașinii mecanice de tors, a unor noi procedee de vopsit, dar mai ales a războiului de țesut.
Pe plan local, războiul de țesut mecanic a fost introdus la întreprinderea Scherg (1823), care a devenit cu timpul o întreprindere de prestigiu. Se presupune ca aici au funcționat cele dintâi războaie mecanice din Transilvania. În atelierul lui Georg Mieskes, meșter țesător din Codlea, s-a pus în funcțiune primul război de țesut in și bumbac (1912).
Spațiul central al expoziției prezintă un târg din Transilvania, reconstituind taraba pe care țesătorii și postăvarii își vindeau produsele. Această lume a târgurilor este extrem de diferențiată din punct de vedere al originii, etniei, ocupației și statutului social. Târgul reface identități culturale distincte, care interferează, se influențează reciproc, punând în evidenta alteritatea culturală.

Amplasarea pe hartă

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:
Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.ro. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?